Waarom kan zout wel goed voor je zijn ?

Toeval bestaat niet, en ik kreeg dan ook meer informatie over Zout deze week en wil een update schrijven over mijn eerdere artikel is-zout-wel-slecht-voor-je? 
Deze keer wat meer de diepte in dat we zout nodig hebben, wat is gerafineerd zout en hoe zit het nou met zogenaamd goed zout en wat is de samenhang met water in je lichaam.

In bijna elk huis over de hele wereld, maar ook in elk restaurant, geloven veel mensen dat eten geen eten zou zijn zonder dat er wat op gestrooid werd voor een hartige smaak. Zout is zelfs zo waardevol dat Romeinse soldaten ooit hun loon in zout ontvingen, en niet in munten. Vanuit deze gewoonte is hier het woord ‘salaris’ ontstaan. Het is interessant dat het woord ‘zout’ afkomstig is van het Latijnse ‘salus’, wat gezondheid betekent. 

 

“Er is een verschil tussen natrium en zout. Natrium is een mineraal en een voedingstof die in de natuur voorkomt. Natrium is een voedingstof die voorkomt in vers fruit, groenten en peulvruchten. Zout daarentegen wordt vaak aan voedsel toegevoegd, vooral om te conserveren of op smaak te brengen. Zout bestaat voor 40% uit natrium en voor 60% uit chloride.”

Wat hebben we nodig om te leven?

  • Zuurstof is het belangrijkste, want zonder zuurstof zijn we na 3 minuten al (hersen) dood. Nou dat begint lekker Patrick …
  • Water komt als tweede . Sommigen zeggen dat je maar een paar dagen zonder water kan, maar er zijn gevallen bekend waar door overmacht mensen meerdere weken zonder  water konden overleven. Niet dat het aan te raden is natuurlijk 🙂
    Soms word er beweerd dat mensen geen water drinken omdat ze er dikke voeten van krijgen of ze moeten meer naar het toilet. Nou geeft dat aan dat het water niet in de cel komt. 
  • Natrium is het derde element, ook wel (onterecht) Zout genoemd. 
  • Kalium komt op de vierde plaats 

Wat is zout eigenlijk

Het meeste voorkomend is zout uit zeewater. In dat zeewater komen 92 mineralen voor waarvan 30% natrium en 50% een chloorverbinding is. Omdat het leeuwendeel Natrium Chloride is blijft dit hoofdzakelijk over als het water verdampt. Wat ze standaard doen is het drogen. Om het mooi wit maken, en als antiklonter middel, voegen ze aluminium toe. Alleen Natrium en Chloride zijn op zich al giftig, over Aluminium kunnen we hele artikelen schrijven welke nadelen er aan toegedicht worden. Nou is alles in de natuur in balans. En daar komen die andere 90 mineralen om de hoek, deze zorgen voor de balans die het natuurlijk gewonnen ZeeZout nodig heeft.

Op cel niveau

In de cel zit het meest Kalium. Buiten de cel zit het meest Natrium. In het membraan rond een cel zitten Kalium/Natrium “pompen” die die balans tussen de twee mineralen in balans houden. Maar als je te weinig fruit en groente eet ( Kalium bronnen zoals Banaan ) en wel tafelzout ( commerciële bende die ook in pakjes en potjes kant-en-klaar eten en fast food zit ) neemt dan word de balans op cel niveau verstoord. Er word dus meer Natrium in een cel opgenomen ( door oa osmose ) en de cel zwelt letterlijk op waardoor je een hogere bloeddruk krijgt.

Keltisch Zout

Keltisch Zeezout heeft 84 mineralen en word met de hand geoogst zonder dat het in contact komt met metaal in het hele proces. Het heeft 3 soorten magnesium namelijk magnesiumchloride, magnesiumbromide en magnesiumsulfaat. Doordat magnesium water aantrekt is Keltisch zeezout ook vaak vochtig. Tevens kan het daardoor meer water in een cel brengen. Het werkt al door Keltisch zeezout op je tong te leggen en water te drinken om meer water in je cellen te laten komen. Dat is tevens een reden waarom ik Keltisch Zeezout aan mijn Reversed Osmosis Water toevoeg. Algemeen advies is om genoeg water te drinken , maar eerst een beetje Keltisch Zeezout of er doorheen, en drink kleine beetjes over een hele dag, en ongeveer 8 glazen.

Himalaya zout 

Himalaya zout is meestal roze. Het komt uit Pakistan en bevat 82 mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, magnesium (-chloride, -bromide en -sulfaat) Dit rijke zout geeft je lichaam wat het nodig heeft door de balans in mineralen en maakt dat je lichaam minder zuur wordt (een alkaliserend effect). De 3 magnesium soorten werken als een soort politie agentjes en elimineren een teveel aan natrium in het lichaam! Het is cruciaal dat we juist genoeg natuurlijk zout consumeren zodat ons lichaam de mineralen krijgt die het nodig heeft om goed te kunne functioneren. Meer over de mineralen op deze site: The Meadow

Conclusie

Een dieet zonder zout is niet te adviseren.. Omdat natrium een essentieel element van ons lichaam is zullen goeie doktoren eigenlijk nooit een zout vrij dieet adviseren.  Zout tekort kan weleens verantwoordelijk zijn voor osteoporose en kanker. Zout elimineren kan schadelijke minerale onbalans veroorzaken in je bloed ( zie filmpje in vorige post ) en kan effect hebben op het functioneren van de schildklier.

Natuurlijk waardeer ik jullie commentaar onder de post, in de mail en deel het bericht met je vrienden. Hiermee verbinden we en leren we van elkaar ! Als ik je hiermee waardevolle informatie heb gegeven dan is het leuk om dat ook terug te ontvangen. Door een bijdrage te doen kan me steunen. Dit kan in de vorm van jouw tijd, talent of door een donatie om mijn reis “op weg naar beter” mogelijk te blijven maken.

 

bezoek de Donatie pagina voor meer opties.

(*disclaimer: Niets op deze website is bedoeld als een medisch advies. Het is niet de de bedoeling om de indruk te geven dat een mening ook waarheid is. Mijn visie , of die van anderen die ik vermeld, geven geen waarheidsclaim of zijn bedoeld om mensen die een andere mening hebben te kwetsen. )

Hi There 👋

Krijg de laatste berichten en speciale berichten voor alléén mensen op deze lijst !

We don't send spam! Read our privacy policy for more info

Dit bericht is geplaatst in Natural Medicine met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef jou reactie hier:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.