Veel van onze kennis halen we tegenwoordig van het internet. Dokter Google is hierbij een favoriet. Gelukkig hebben we ook kennis die aan ons is overgedragen door onze wijze voorouders. Klazien uit Zalk was beroemd in de vorige eeuw omdat ze informatie deelde over natuurlijke oplossingen. Natuurlijk werd ze belachelijk gemaakt in de media, maar er zijn tips die tegenwoordig nauwelijks nog bekend zijn. In navolging van Klazien deel ik graag mijn tips om gezondere, goedkopere en vooral verstandigere keuzes te maken.
We leven in een maatschappij waar onze perceptie volledig beïnvloed wordt door de media. Of je nu denkt dat je “wakker” bent, zoals ik dacht, of juist helemaal niet, iedereen staat in meer of mindere mate onder invloed hiervan. Onlangs vroeg ik mensen wat als eerste bij ze opkomt als ze aan een psychopaat denken*. Voordat je verder leest, vraag het jezelf ook eens af waar jij aan denkt. Het grappige is dat de meeste mensen met hetzelfde antwoord komen. Dit geeft aan dat ons collectief geheugen zo beïnvloed is dat grote groepen mensen hetzelfde denken… Dit is één van de principes waarop reclame, of ook wel propaganda genoemd, gebaseerd is.
Om je kleding en beddengoed lekker zacht te maken, voegen we wasverzachter toe aan de was. We kiezen vaak voor een geur die we lekker vinden, zoals “morgenfris”. Maar hoe ruikt “morgenfris” eigenlijk? Vaak kijken we niet meer naar de ingrediënten waaruit dit product is samengesteld. En zelfs als je al wist dat bijvoorbeeld Ve-Tsin bewezen nare bijwerkingen kan hebben, dan veranderen we de naam ervan meerdere keren zodat het niet meer opvalt voor de kritische consument. Ik zeg niet dat de ingrediënten van een wasverzachter per definitie slecht voor je zijn, maar enige voorzichtigheid is geboden. Veel verzorgingsproducten voor de huid bevatten onder andere aluminium, dat in “verhullende termen” vaak op de ingrediëntenlijst staat. Meerdere mensen, inclusief mijzelf, hebben wel eens een allergische reactie gehad op wasmiddelen en wasverzachters. Bij mij was het zo erg dat mijn huid vuurrood werd en je duidelijk kon zien waar het t-shirt met een bepaald product mijn huid had geraakt…
De meest simpele oplossing die ik heb gehoord, komt van een ouder persoon. Waarom was je je kleding niet gewoon met een beetje azijn? Huh… dacht ik, dat zou toch stinken? Maar wat blijkt, je ruikt het eigenlijk niet en de was komt nog zachter uit de machine dan met wasverzachter.
Zowel wasverzachter als azijn hebben hetzelfde effect. Beide zorgen ervoor dat het leidingwater ontkalkt wordt. Het bijkomende voordeel van azijn is dat je geen duur extra product nodig hebt om je machine “kalkvrij” te houden. Ik laat de was wel “extra spoelen” om ervoor te zorgen dat er geen geur achterblijft.
Je kan geen azijn gebruiken in koffieapparaten. Door de zuurgraad van azijn worden verschillende onderdelen aangetast. Bijvoorbeeld, een Senseo Machine heeft veel interne onderdelen van aluminium. Aluminium reageert met zuur en “verdwijnt” een beetje. Toen ik dat nog niet wist, heb ik ooit een Senseo machine met azijn “ontkalkt”, met als resultaat dat het intern kapot ging. Wat een goed argument om dure ontkalker te kopen die speciaal bedoeld is voor je koffieapparaat, nietwaar?
We don't send spam! Read our privacy policy for more info
Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
We gaan vertrouwelijk met je gegevens om
Controleer je inbox of spam map om je aanmelding te bevestigen.