QORTAL – communiceren zonder censuur

Het is mogelijk om te mailen zonder dat anderen kunnen “meekijken”, een website of blogposts die nooit offline gehaald kunnen worden, en video’s die niet te censureren zijn. Ik leg je graag uit hoe dit mogelijk is.

 

Wat kan je met Qortal ?

In 2020 konden we alleen met elkaar chatten in groepen. Er werden diverse groepen met interesses aangemaakt. Daarna kwam de mogelijkheid om elkaar e-mails te sturen. Nu is er integratie tussen chatten en e-mail, en kunnen e-mailberichten ook gecodeerd naar elkaar worden verstuurd voor ultieme veiligheid. Daarnaast is het mogelijk om een website op Qortal aan te maken, gevolgd door blogposts. Nu is het zelfs mogelijk om een online winkel te maken en volledige applicaties te ontwikkelen.

Belangrijke ontwikkeling

Omdat het mogelijk is om video’s online te zetten in Qortal, zijn enkele grote namen in de vrije media aan boord gekomen. Mike Adams heeft bijvoorbeeld een kanaal op Qortal waar hij zijn video’s plaatst. Deze video’s kunnen nooit meer verwijderd worden en zijn dus vrij van elke vorm van censuur. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die Qortal biedt, garandeert Mike Adams dat zijn content altijd blijft bestaan. Brighteon is een onafhankelijk videoplatform dat ervoor kiest om al deze content op Qortal te publiceren, zodat het altijd bereikbaar blijft.

  • Videos

Veiligheid

De veiligheid wordt gegarandeerd doordat de gebruiker “toestemming” moet geven voor elke “transactie”. Dit betekent dat elke transactie gekoppeld is aan de gebruiker en voor altijd onveranderbaar is. Dit geeft de gebruiker de macht en vormt volgens mij de basis voor een democratische samenleving waarin mensen vrij zijn om hun boodschap te verkondigen zonder dat iemand er invloed op kan uitoefenen.

Hoe werkt Qortal ?

Qortal is een applicatie die op elke computer kan draaien, ongeacht of je een Windows-, Macintosh- of Linux-gebaseerd besturingssysteem hebt. Je moet een account aanmaken om gebruik te kunnen maken van de diensten. Omdat elke transactie jouw goedkeuring vereist, betaal je een kleine hoeveelheid QORT. Je kunt QORT verzamelen door je computer aan te laten staan. Als je actief aanwezig bent, ontvang je steun van de community. Qortal waardeert de tijd dat je online bent en je deelneming aan de community.

Hoe kan je alles bekijken ?

Om alles te kunnen zien, werk je met de Qortal UI (de applicatie). Hierin kun je alle data zien die mensen met elkaar delen. Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit binnen de applicatie: Qortal://APP/QBrighteon. Er is ook een alleen-lezenversie beschikbaar via een gateway: https://qortal.link/APP/QBrighteon.

De huidige situatie en wat veel mensen doen

Vanwege toenemende censuur of shadow banning kijken veel mensen naar alternatieven. In plaats van Facebook of Twitter wordt er veel gecommuniceerd in chatgroepen, zoals op Telegram. Dit is natuurlijk positief, maar het kan niet echt als “censuurvrij” worden beschouwd. Het begint al met het feit dat je je identiteit moet bewijzen met een bestaand telefoonnummer. Hierdoor ben je meteen bekend in een centraal systeem. De meeste internetdiensten maken gebruik van DNS, een vertaaldienst die IP-adressen aan domeinnamen koppelt. Dit is ook een centrale dienst, waardoor het gemakkelijk is om “namen” te blokkeren. Op het niveau van internet service providers (ISP’s) of nationale exchanges kunnen ook IP-adressen worden geblokkeerd. Als gevolg hiervan werkt een bepaalde dienst helemaal niet meer. Denk bijvoorbeeld aan Russia Today, dat nu samen met vijf andere websites geblokkeerd wordt.

Kunnen we andere diensten gebruiken ?

We plaatsen, of liever gezegd, plaatsten veel filmpjes op YouTube. Eigenlijk heel veel. Totdat er organisaties en mensen hun kanaal ineens kwijt waren of bijvoorbeeld “demonitized” werden zoals recent Russel Brand die alleen beschuldigd word van een feit zonder dat er verder een gerechtelijk onderzoek is geweest. Dus we zijn afgegleden naar een ultiem laag niveau en van “onschuldig tot bewezen” is geen sprake meer. Een van de eerste die van YouTube af gegooid werd is London Real. Na een upload van de  live uitzending met David Icke werd de video van YouTube afgegooid en London Real met duizenden + abonnees gecanceld. Er zijn diensten als Bitchute, Odysee en anderen die werken op basis van Blockchain technologie. Dit lijkt veiliger omdat de data versleuteld word opgeslagen. Alleen zijn deze diensten nog steeds afhankelijk van centrale diensten. De dienst IPFS ( Inter Planetary File System ) gaat een stap verder. De data is gedecentraliseerd opgeslagen en versleuteld. De HTTP dienst word vervangen door IPFS en word bereikbaar middels een hash code zoals: ea3d1a07b54f7eb75ad237234bf1. Maar gebruikers die eerder gebruik maakten van IPFS zoals Corbettreport.com of Declare Your Independence met Ernest Hancock hebben geen werkzame link meer. IPFS vereist een betaalde service bij een centraal orgaan voordat je veel, of grotere, bestanden kan delen. Ook dit is dus weer afhankelijk van het prijs geven van je identiteit en moet je betalen…

Conclusie

Met Qortal kunnen we communiceren zonder censuur. Niemand kan meeluisteren met onze gesprekken, en geen geheime dienst kan onze communicatie binnendringen. Voor totale veiligheid kunnen we versleutelde berichten heen en weer sturen. Onze content kan nooit worden verwijderd en blijft altijd toegankelijk. Bij Bitcoin worden mensen met veel geld beloond doordat ze datacenters met veel machines bouwen die veel energie verbruiken. Bij Qortal kan je echter al werken met slechts één node die “mijnt” en kan functioneren op basis van een Raspberry PI met een 5 Volt voeding. Qortal is een open-source platform, gebouwd door mensen en voor mensen, en werkt op basis van participatie in tijd. Deze implementatie is trouw aan de Whitepaper die Satoshi Nakamoto ooit heeft gepubliceerd over Bitcoin.

Hi There 👋

Krijg de laatste berichten en speciale berichten voor alléén mensen op deze lijst !

We don't send spam! Read our privacy policy for more info

Dit bericht is geplaatst in Op weg naar Beter met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op QORTAL – communiceren zonder censuur

Geef jou reactie hier:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.